Politiek actief voor Rijnland

In 2023 ben ik actief geworden bij het waterschap in mijn regio, het Hoogheemraadschap van Rijnland. Voor die tijd wist ik nog niet zoveel van het waterschap af en ik leer nog iedere dag.

Het is een boeiend en al heel oud bestuursorgaan dat zich onder politieke aansturing bezig houdt met een specifieke taak: het waterbeheer in een bepaald gebied.

Binnen Rijnland houd ik me als commissielid bezig met bestuur en organisatie, met waterveiligheid en de zuivering van het rioolwater. 

Wat doet een waterschap?

Een waterschap moet zorgen voor schoon water en droge voeten. Aanleg en onderhoud van de riolering is een taak van de gemeente. De zuivering van dat water gebeurt door een waterschap. Een andere belangrijke taak is de veiligheid en de bescherming tegen water door aanleg en onderhoud van dijken en het afvoeren van water. Via watergebiedsplannen wordt er gezorgd voor onderhoud en verbetering van het watersysteem in een bepaald gebied. Dat is niet alleen belangrijk voor droge voeten, maar ook voor gezond water en voldoende water voor nu en in de toekomst.

Waarom politiek bij een waterschap?

Ook bij waterschappen spelen politieke dilemma'sDe waterschappen bestaan in Nederland al eeuwen. Er is dus veel ervaring in het beheer van water. Dat is geen garantie voor succesvol beleid in de toekomst. De klimaatverandering zet de politieke dilemma’s ook bij de waterschappen nadrukkelijk op de agenda.  Arjan Lubach heeft dat goed uitgelegd in zijn Avondshow. Zie ook mijn DwarsligggerWaterschappen beter positioneren.

Waterschappen moeten meer gaan meedenken over de urimtelijke inrichtingHet laatste kabinet Rutte heeft in een brief gemeld dat water en bodem meer sturend moeten worden voor de inrichting van ons land. Water en bodem zijn de 'basis van ons bestaan' en moeten daarom ook de basis van het beleid gaan vormen. Dat betekent een belangrijkere rol voor de waterschappen. Bij waterschappen zit namelijk veel expertise over deze basis van ons bestaan. Zie ook mijn Dwarsliggger: Waterschappen houden het niet droog meer.

Speerpunt 1: schoon water

De Europese landen hebben in 2020 samen een richtlijn afgesproken voor de kwaliteit waar het oppervlaktewater aan moet voldoen. Al het water in Nederland moet in 2027 een goed leefgebied vormen voor de planten en dieren die er thuishoren. En er moet redelijk eenvoudig drinkwater van te maken zijn. Dit streven moet niet te gemakkelijk als onhaalbaar terzijde worden geschoven.

Speerpunt 2: transparantie

Er is in de politiek vaak een strijd over de feiten. Dat zou niet zo moeten zijn. Het maken van politieke keuzen hoort te gaan over doelen. Selectieve feiten, slordige gegevens of een niet passende duiding van feiten is aan de orde van de dag. Maar een overheid hoort daar niet aan mee te doen. Dat betekent dat ze op navolgbare wijze heldere normen formuleert voor haar handelen en ook open aangeeft in hoeverre met haar handelen de beoogde doelen zijn bereikt. Transparantie is noodzakelijk. 

Speerpunt 2: voldoende water

Bodem en water moeten de komende jaren sturend worden in het beleid. Dat betekent dat voldoende water een heel andere betekenis zal krijgen. Waterschappen zijn gewend om te zorgen voor niet te veel en niet te weinig water in een gebied gegeven de elders vastgestelde bestemming. Zo is er een traditie opgebouwd waarin we water en bodem aanpassen aan onze wensen. Maar dat heeft zijn grenzen. Het moet andersom: we zullen onze wensen moeten gaan aanpassen.

Werkgebied van het Hoogheemraadschap van Rijnland

Het gebied van een waterschap volgt niet helemaal de grenzen van gemeenten. Gemeenten die geheel onder het hoogheemraadschap van Rijnland vallen zijn:

Alphen aan den Rijn, Bloemendaal, Bodegraven-Reeuwijk, Haarlem, Haarlemmermeer, Heemstede, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Oegstgeest, Teylingen, Velsen, Voorschoten, Waddinxveen, Zandvoort en Zoeterwoude.

Daarnaast hoort ook het grootste deel van Gouda en Zoetermeer en kleinere delen van andere randgemeenten bij Rijnland.

Op de website van de Unie van Waterschappen staat een postcodezoeker, waarmee kan worden nagegaan onder welk waterschap een postcode valt.